24.3 C
Constanța
marți, iunie 25, 2024

Unde au locuit artistii orasului

Ar fi  avut posibilitatea, banii si influenta necesara pentru a locui la vila, dar marii nostri artisti au locuit la bloc. Chiar si atunci cand erau vedete, un Jean sau un Spataru, traiau la doua camere in bloc. Oleg Danovski (n. 9 februarie 1917, Vosnesensk, Ucraina – d. 21 octombrie 1996, Constanța) a fost întemeietorul școlii românești de balet modern, fondatorul și directorul primului teatru de balet din România.

Maestrul  a primit repartitie de la fostul ICRAL la inceputul anilor 80. Oleg Danovski a locuit pana in ultimul moment al vietii intr-un apartament situat la etajul 2 din blocul ce se afla pe Bulevardul Elisabeta in dreptul Farului Genovez.

Dan Spataru  s-a născut în 2 octombrie 1939  la Aliman, comuna Ion Corvin. Debutul l-a avut în anul 1962, dar de abia  in 1966 a cunoscut afirmarea la Festivalul „Mamaia”. Artistul a cucerit Premiul de Popularitate, cu melodia „Trecea fanfara militară” si premiul I la interpretare, cu șlagărul „Te-așteaptă un om”.

In perioada in care a fost angajat al Teatrului de Estrada Fantasio, artistul a primit locuinta intr-un bloc situat pe una din stradutele aflate intre bulevardul Ferdinand (Republicii ) si strada Traian. Bloc deja vechi (construit in 1965) la momentul repartitiei, imobilul a fost casa lui Spataru in  anii de aur ai carierei muzicale. Si nu numai. Tot aici au aparut si povestile cu betiile de pomina pe care artistul le tinea in localurile constantene si apoi nu reusea sa nimereasca cheia in usa. Ca era doar folclor, ca era adevarat si chiar exista un perete langa usa –  plin de zgaraieturi de la cheia care nu reusea sa ajunga in broasca, doar el si vecinii o stiu. Cert este ca Dan Spataru a locuit intr-un apartament semidecomandat de doua camere –  in perioada in care era vedeta la televizor.

Jean Constantin s-a născut în anul 1927 la Techirghiol.  La sfarsitul anilor  ‘40 a lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a pus bazele unei brigăzi artistice.

A debutat ca artist la Casa de Cultură din localitate. La sfârșitul anului 1957, a fost primit în nou-înființata secție de estradă din cadrul Teatrului de Stat „Fantasio”. Actorul a rămas angajat al acestui teatru până la pensionare.

Prietenul, colegul de munca si tovarasul de petreceri al lui Spataru, avea apartamentul la 200 metri distanta. Jean Constantin a locuit incepand din 1982 in blocul situat peste drum de fosta Dioda. Un bloc mai elitist pe timpul comunismului. Nea Jean a reusit sa isi cumpere un apartament in buricul targului, cu banii jos. Din pacate, tot in acest apartament a si murit.

M.S

Cele mai citite

Informare Publică: Lipsă apă în localitatea Cumpăna!

Astăzi – 25 iunie 2024, s-a înregistrat o avarie la...

Terasa Madam Margot a ajuns ,,pensiune “ pentru oamenii strazii

Locatia era odinioara, un popas obligatoriu pentru o cafea...

Dupa aproape zece ani de la depunerea actelor pentru reabilitare… Vila notarului Soare intra in renovare

Demarata in forta (2014),  lucrarea a fost abandonata la...

Caracotea de la Zorile dă ordine precise

Stere Caracotea e un tip meticulos si tipicar. Angajatii (si...

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...

Colectia de milioane! Masinile lui Odagiu, „bat” spre 2.500.000 Euro

Greu de crezut, dar colectia apartine unui afacerist local....

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Parca ar fi in ,,Clanul Sicilienilor”

Cand se intalnesc (chiar daca s-au vazut si cu...

Odagiu e prezent mereu la blocul de pe Primaverii

Isi parcheaza Bentley-ul peste drum, direct pe trotuar. In documentele...

Cum arata un teren aflat in proprietatea Primariei

In proprietatea privata a Primariei regasim aproape 4.000 de...

Odagiu isi vinde Bentley-ul Bentayaga

Cand il vezi la volanul SUV–ului de lux ai...

Categorii populare

spot_imgspot_img