in

Unde au locuit artistii orasului

Ar fi  avut posibilitatea, banii si influenta necesara pentru a locui la vila, dar marii nostri artisti au locuit la bloc. Chiar si atunci cand erau vedete, un Jean sau un Spataru, traiau la doua camere in bloc. Oleg Danovski (n. 9 februarie 1917, Vosnesensk, Ucraina – d. 21 octombrie 1996, Constanța) a fost întemeietorul școlii românești de balet modern, fondatorul și directorul primului teatru de balet din România.

Maestrul  a primit repartitie de la fostul ICRAL la inceputul anilor 80. Oleg Danovski a locuit pana in ultimul moment al vietii intr-un apartament situat la etajul 2 din blocul ce se afla pe Bulevardul Elisabeta in dreptul Farului Genovez.

Dan Spataru  s-a născut în 2 octombrie 1939  la Aliman, comuna Ion Corvin. Debutul l-a avut în anul 1962, dar de abia  in 1966 a cunoscut afirmarea la Festivalul „Mamaia”. Artistul a cucerit Premiul de Popularitate, cu melodia „Trecea fanfara militară” si premiul I la interpretare, cu șlagărul „Te-așteaptă un om”.

In perioada in care a fost angajat al Teatrului de Estrada Fantasio, artistul a primit locuinta intr-un bloc situat pe una din stradutele aflate intre bulevardul Ferdinand (Republicii ) si strada Traian. Bloc deja vechi (construit in 1965) la momentul repartitiei, imobilul a fost casa lui Spataru in  anii de aur ai carierei muzicale. Si nu numai. Tot aici au aparut si povestile cu betiile de pomina pe care artistul le tinea in localurile constantene si apoi nu reusea sa nimereasca cheia in usa. Ca era doar folclor, ca era adevarat si chiar exista un perete langa usa –  plin de zgaraieturi de la cheia care nu reusea sa ajunga in broasca, doar el si vecinii o stiu. Cert este ca Dan Spataru a locuit intr-un apartament semidecomandat de doua camere –  in perioada in care era vedeta la televizor.

Jean Constantin s-a născut în anul 1927 la Techirghiol.  La sfarsitul anilor  ‘40 a lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a pus bazele unei brigăzi artistice.

A debutat ca artist la Casa de Cultură din localitate. La sfârșitul anului 1957, a fost primit în nou-înființata secție de estradă din cadrul Teatrului de Stat „Fantasio”. Actorul a rămas angajat al acestui teatru până la pensionare.

Prietenul, colegul de munca si tovarasul de petreceri al lui Spataru, avea apartamentul la 200 metri distanta. Jean Constantin a locuit incepand din 1982 in blocul situat peste drum de fosta Dioda. Un bloc mai elitist pe timpul comunismului. Nea Jean a reusit sa isi cumpere un apartament in buricul targului, cu banii jos. Din pacate, tot in acest apartament a si murit.

M.S

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Istoria altfel / Cum au vrut bulgarii sa fure statuia lui Ovidiu

Candidații PMP pentru parlamentare