28.4 C
Constanța
vineri, iunie 21, 2024

„Voluntariat pentru multiculturalitate”, un eveniment care a adus laolaltă etniile Dobrogei

Armeni, evrei, greci, romi, ruși-lipoveni, turci, tătari și români au luat parte miercuri, 4 aprilie, la evenimentul „Voluntariat pentru multiculturalitate”, organizat de publicația on-line „Interetnica” în colaborare cu Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța. Activitatea a fost parte a proiectului 4/4PentruPrieteni organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București și Consiliile Americane pentru Educație Internațională.

„Voluntariat pentru multiculturalitate” a fost un eveniment dedicat promovării valorilor identitare ale comunităților etnice din Dobrogea și a fost structurat pe două etape. Prima dintre ele a constat într-un tur în centrul vechi al Constanței, acolo unde, într-un perimetru atât de restrâns, se regăsesc locașuri de cult ale celor trei religii monoteiste. Astfel că, turci, tătari, greci, armeni, evrei, romi și români au pășit atât în moschee, cât și în biserică, au poposit la sinagogă unde prezentarea obiectivului a fost făcută de istoricul Lavinia Dumitrașcu și au împărtășit din valorile identitare care îi definesc atât ca etnici minoritari, cât și ca cetățeni români. Tot Laviniei Dumitrașcu i-a revenit rolul de ghid și la Biserica Romano-Catolică „Sf. Anton”, obiectul prezentării făcându-l, de această dată, comunitatea germană din Dobrogea.


Ineditul evenimentului a constat în faptul că prezentarea obiectivelor a fost făcută de membri ai comunităților. Astfel că, la Moscheea „Carol I”, locaș de cult ridicat de însuși Regele Carol I pentru comunitățile de turci și de tătari din Dobrogea, prezentarea a fost făcută de profesor Metin Omer, despre armeni a vorbit participanților la tur Alice Semedichian Platon, iar la Biserica Armeană gaznă a fost preotul Oshakan Khachatryan, iar comunitatea greacă a fost riguros prezentată de Mihnea Hagiu.


A doua parte a evenimentului „Voluntariat pentru multiculturalitate” s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” din Constanța. Aici, fiecare comunitate participantă a a amenajat un stand cu apariții editoriale, iar în cadrul unei mese rotunde participanții au vorbit despre limba maternă, literatura în limba maternă, scriitori reprezentativi ai comunităților. De asemenea, au fost prezentate lucrări de referință pentru comunitățile prezente la eveniment, iar la standurile comunităților au fost expuse citate aparținând lui Martin Luther King jr, traduse în limbile minorităților. În deschidere, directorul bibliotecii, Corina Apostoleanu, a apreciat demersul organizatorilor și a pus accent pe necesitatea consolidării comunicării dintre comunitățile etnice și instituția pe care o reprezintă. De asemenea, directorul bibliotecii a făcut apel la membrii comunităților să disemineze tot ce înseamnă informație în domeniu și să aducă la bibliotecă cărțile care apar la comunități, instituția bibliotecii fiind astfel un garant al păstrării identității lingvistice a etnicilor din Dobrogea.

De ce „Voluntariat pentru multiculturalitate”? De ce 4 aprilie?
Evenimentul „Voluntariat pentru multiculturalitate” a făcut parte din proiectul 4/4PentruPrieteni inițiat și derulat, în întreaga țară, de Ambasada SUA la București și Consiliile Americane pentru Educație Internațională, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la moartea activistului american Martin Luther King Jr. În spiritul luptei pentru drepturile civile duse de Martin Luther King jr, evenimentul de la Constanța și-a dorit să-i motiveze pe membrii comunităților ca printr-un efort comun să își pună în valoare propriile valori identitare și prin ele să promoveze vechea cetate a Tomisului prin evidențiere spiritului său multicultural străvechi.

 

Cele mai citite

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...

Programul casieriilor RAJA de Rusalii!

RAJA S.A. aduce la cunoștință consumatorilor din întreaga arie...

Cum arata un teren aflat in proprietatea Primariei

In proprietatea privata a Primariei regasim aproape 4.000 de...

Informare publică: Apă cu presiune scăzută în localitatea Valu lui Traian!

Astăzi – 18 iunie 2024, a survenit o avarie...

Fostul director financiar al CN APMC în vizită la APIA… Stelian Belu și sacoșa cu hârtii

A atins cel mai inalt prag profesional in 2009,...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Cum arata vila lui Nicu Halep – fratele Simonei

Familia Halep se afla in topul Forbes cu o...

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Parca ar fi in ,,Clanul Sicilienilor”

Cand se intalnesc (chiar daca s-au vazut si cu...

Modernizarea stației CF Valu lui Traian

CFR SA a primit cinci oferte la procedura de...

Si cand merge cu SUV-ul… Gigica este ,,Superior”

Exact asa este denumit varful de gama de la...

Terenul lui Felescu din centrul orasului

Proprietatea lui Mihai Felescu se afla la cativa pasi...

Noua masina a medicului Tudose Bogdan e una …veche

Tudose BogdanUn Corvette din 1990 a intrat in colectia...

Categorii populare

spot_imgspot_img