S-a născut, probabil pe 23 aprilie 1564. Cu siguranță a fost botezat pe 26. William Shakespeare.Cred că nu există actor care să nu își dorească să joace într-unul din spectacolele scrise de Marele Will!
Ultima încercare de a îl readuce în atenție pe Shakespeare la Constanța a fost a regizorului Marcel Țop, o reinterpretare a comediei ” Visul unei nopți de vară”,este drept , un text din care a rămas mai mult…pretextul! Totul a fost teleportat într-un timp fără de timp, personajele au fost schimbate, reinventate de regizorul care a păstrat numai ideea de iubire, fie ea și interzisă prin lege, dar care învinge la final dovedind că este principala forță de motivație din toată istoria umanității.
Nu vreau să fac acum o analiză a acestui spectacol. Nu. Vreau doar să punctez prin acest articol faptul că principala figură a lunii aprilie este William Shakespeare.Iar peste lucrul acesta nu se poate trece.
Iar scrierile sale, la fel ca și a celorlalți mari scriitori, deși realizate în urmă cu câteva sute de ani, rămân perfect valabile și astăzi. Semn că se schimbă ele coordonatele dar caracterele rămân în esență aceleași.
„Sătul de toate, moartea îmi invoc;
Văd vrednicul cerşind pentru mîncare,
Medalii pe distinsul dobitoc,
Credinţa răsplătită cu trădare;
Văd mantii aurite pe zălud,
Şi ţol de tîrfă pe virtutea pură,
Perfecţia o văd proscrisă crud,
Şi laşul văd puterea cum o fură;
Talentu-l văd de cenzori sufocat,
Ştiinţa uzurpată de prostie,
Dispreţuit ce e adevărat,
Şi rob la rău cel bun şi de-omenie.
Sătul de toate, toate le-aş lăsa
De n-ar fi-n lume ea – iubita mea.”
Mai avem nevoie de Shakespeare !?!… Se pare că da. În Anglia teatrul este materie de studiu, ce e drept fără a fi obligatorie, la școală. Poate că or știi ei englezii ceva… La noi clasa experimentală de actorie de la Liceul de Artă se pare că, după nici doi ani de activitate începe să se predea. Se pare, și îmi doresc să nu fie adevărat că nu se găsesc soluții pentru a continua numai cu actoria și atunci…lipim două discpline, actoria și dansul. Că doar sunt rude, nu!?!
Dragă Will, să ne ierți, mai umblăm noi la textele tale, le mai adaptăm cerințelor noastre,dar chiar dacă nu putem încă să te introducem în manualele noastre de istorie, noi te jucăm.Eu știu că tu ne înțelegi! Noi și pe ai noștri îi scoatem din istorie. Am descoperit că de fapt a studia istoria nu este altceva decât o inutilă pierdere de timp…Nu am învățat încă ce poate să însemne vorba aia cu “cine nu cunoaște istoria riscă să o repete ”. Și ce dacă o repetăm!?!
„Noi când ne naștem plângem că intrăm…pe această mare scenă de bufoni.”
Scuze…tot tu ai zis asta.
Stai liniștit! Se vor găsi și de acum înainte nebunii care să nu te uite. Pentru că noi credem în continuare în tine. Doamne Will, cum ai știut tu să te joci cu cuvântul! Și ce cuvinte… Noi acum simplificăm. Ne ia prea multă vreme să tastăm cuvinte întregi. Este mult mai simplu cu un emoticon sau chiar like. Ne ajută ce e drept și copy-paste. Dar like-ul și copy-paste-ul la teatru nu își găsesc locul așa că noi actorii, pentru tine Will îi vom invita pe oameni să vină să te asculte și mai ales să te vadă pe scenă.
„Atâta timp cât mai putem zâmbi, cauza nu e pierdută.”
„Lașii mor de mai multe ori înaintea morții lor.”
„Soarta unei glume depinde de urechea care o aude, nu de limba care o spune.”
„Poveţe primește, dar judecă tu însuţi.”
„Ai curaj! Șterge-ți ochii! Adesea, căderea e un mijloc de a te ridica mai sus.”
„Fii sincer faţă de tine însuţi şi atunci nu mai poţi fi fals faţă de cineva.”
„Nu există trădare mai mare decât trădarea față de tine însuți.”
William Shakespeare
Au trecut 453 de ani… Măi oameni buni, suntem siguri!?!…
Comedii: Furtuna, Doi gentlemeni din Verona, Nevestele vesele din Windsor, Măsură pentru măsură, Comedia erorilor, Mult zgomot pentru nimic, Zadarnicele chinuri ale dragostei, Visul unei nopți de vară, Neguțătorul din Veneția, Cum vă place, Îmblânzirea scorpiei, Totul e bine când se termină cu bine, A douăsprezecea noapte, Poveste de iarnă, Pericle, Prinț al Tironului
Tragedii:Romeo și Julieta, Troilus și Cresida, Coriolan, Titus Andronicus, Timon din Atena, Iulius Caesar, Macbeth, Hamlet, Regele Lear, Othello, Antoniu și Cleopatra.
Postat de Thalia