in ,

Zestrea de arhitectură

Un lait-motiv regasit in vorbele turistilor ce ne ,,invadeaza” orasul in fiecare sezon ; ce istorie aveti si cum va bateti joc de ea ! Cu referire la cladirile vechi ale orasului. Si nu ne referim aici strict la zona Peninsulara.

Gasim aici, inca, cea mai mare aglomerare de imobile vechi – de cel putin un secol. Dar multe alte piese de arhitectura pot fi admirate in frumusetea lor decazuta – in ruine, si in partea situata intre Primarie si bulevardul Mamaia. Multi din romanii stabiliti in Dobrogea dupa 1877, au primit loc de casa pe o suma modica (de cativa lei pt a impulsiona fenomenul colonizarii), in zona de mai sus.

Astfel, pe langa casele deja vechi la sfarsitul secolului 19, construite de evrei, greci sau armeni, in zona Peninsulara, au aparut si imobilele ridicate de noii cetateni ai Dobrogei. Acestia au venit si cu un stil importat din vechiul regat al Romaniei. Construiau case gemene. Doua imobile identice, lipite. In unul, locuia proprietarul cu familia, iar celalalt era oferit pentru inchiriere.

De aceea, multe din casele ce au ramas de pe la 1900, sunt gemene. Dupa cum se vede si in poze. Moda a disparut insa odata cu sosirea comunismului, la sfarsitul anilor ’40. Din 1947 cel putin, nu s-a mai construit vreo casa dubla. Majoritatea cladirilor vechi ies in evidenta prin somptuozitate si dimensiunile generoase.

Exista insa si o ,,supravietuitoare” mica si amarata. Ascunsa in zona Peninsulara, ingramadita intre imobilele noi, gasim o casuta construita in 1908, atat de mica incat pare de jucarie. Ii poti atinge acoperisul cu mana fara probleme. De mirare ca a ramas mostenire de-a lungul anilor si nimeni nu a vandut-o pentru a ajunge temelia unui bloc. Asa cum este cel construit in stanga ei. Revenind la casele noastre, ne putem considera fericiti ca le-am prins inca in picioare. Multe cad de la sine, uitate si abandonate. Fara un proprietar si fara o situatie clara, se transforma in moloz. Iar terenul ajunge astfel la administratia locala. Sunt si imobilele lasate in paragina intentionat. Dupa stilul agresiv al dezvoltatorului imobiliar modern.

O,,ajuta” sa cada, lasand casa fara ferestre si acoperis, iar dupa ce ramane un morman de caramizi, se apuca de un imobil modern cu mult mai inalt si aducator de profit. Exemple ? La tot pasul. Toti smecherii din industria constanteana de profil folosesc aceasta tehnica mizerabila ce ne distruge trecutul. Pe ei ii doare la,,basca” . Banul sa iasa. Pe degetele de la o mana, gasim si oameni cu dragoste de trecut.

Persoane bine situate financiar ce au investit, de multe ori in pierdere, dar care au salvat case vechi ridicate in sec.19. Jos palaria pentru ei. In acelasi timp, nu putem sa nu mentionam cazul celui mai bogat constantean ce asista cu indiferenta totala – la prabusirea Casei cu Lei.

Chiar si dupa ce a castigat primaria prin Chitac – afaceristul Comanescu uita zi de zi de bijuteria arhitectonica pe care o are in ,,curte’’. Cresc copaci, la propriu – pe imobilul ce se afla pe lista monumentelor istorice. I-am bate obrazul , dar nu stim sigur daca are.

M.S.

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Atenție, se oprește apa în localitatea Pecineaga!

Informare privind investițiile desfășurate de către RAJA SA prin Programul Operațional Infrastructură Mare