in

Un intreg cimitir antic descoperit langa Irish Pub

Lucrarile de restaurare a Mormântului pictat de tip hypogeu, au scos la iveala un cimitir situat in plin centrul orasului. Pana acum au fost descoperite aproximativ 25 de morminte. Datand din secolul 4- 5 D.H, locurile de inhumare apartin unor oameni simpli. Diferit total de Hypogeul aflat in zona si care a fost cavoul unei familii instarite (sec 3-4 D.H.).

Zona cercetata de arheologi se afla intre fostul bar Coral – Irish Pub si Zorile. In anul 300 D.H – aici era Necropolis – orasul mortilor. Situat in afara zidurilor orasului ( ramasite ale zidurilor se afla in parcul de langa Primarie), cimitirul ar putea fi baza unor descoperiri arheologice importante.

Zona de inhumatie se intinde spre bulevardul Mircea cel Batran – respectiv catre liceul Mircea cel Batran. Din pacate, multe enigme vor ramane nedescifrate pe veci, zona fiind plina de cladiri si deci fara posibilitate de sapaturi arheologice. Visul angajatilor de la Muzeul de Arheologie este descoperirea mormantului lui Ovidiu. Se stie din cronicile de la acea vreme ca a fost ingropat intr-un mormant ridicat pe banii locuitorilor vechiului Tomis, undeva dincolo de zidurile orasului. Deci posibil in locul in care acum se fac sapaturi.

M.S

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Atenție, se oprește apa în localitatea Tuzla!

Credeaţi că s-a terminat cu blocurile ridicate haotic ? Un imobil S+P+5-6-7E va aparea pe o alee intre blocuri